esmaspäev, 3. jaanuar 2022

Õhtused mõtted õllest

Otsustasin mingipäev, et aitab koguaeg Põhjala Uue Maailma ja Alekoki joomisest. Kirjutasin Õllepoodi nr 1 ja Hr Gambrinus oli nõus ühe üllatuspaketi teele panema. Olles tellitud ca 12st õllest ära joonud umbes pooled (millest vaid üks on siiani olnud varem tuttav) - pean tunnistama, et olen selle kaubaga ikkagi väga rahul. Mõned mulle tavaliselt oma stiililt mitte sobivad margid on olnud oma liigi piisavalt headeks esindajateks, et panna ming siiski veel varem kõrvalejäätu poole vaatama.


Aga kuna kell on palju ja täna ei ole see päev, kus saab õlut päriselt proovida... Jätkan seda sissekannet, kui teinekord on jälle midagi uut ja huvitavat käes. Seniks aga kõikidele head uut õlleaastat!

esmaspäev, 1. veebruar 2021

Farmhouse Zitron

Olen kaua pruulimise lõhnast kaugel olnud ning tekkis soov seda taas tunda. Mõeldud-tehtud... Sõber Hanno oli nõus mind vastu võtma ning ka retsept oli juba valmis pandud. Tuli vaid ette võtta ja ära teha.

Pruulikeskus oli kenasti jahvatuse valmis teinud. Grainfather App ning BrewersFriend calc aitasid arvutustega.

18L vett, 6kg vilja ja 75 min hiljem saime juba humalatega mängima hakata. Zitron viitab ilmsegetele tsitrustele ning seepärast valisime minu lemmiku Citra. Lisa tsitrust toovad magus apelsinikoor, sidrunikoor ning otseloomulikult koriandriseemned.

Safbrew T-58, 14 päeva, 1.062 --> 1.024. Tundub veel kuidagi palju.



 

laupäev, 24. oktoober 2020

Australian East cost XPA

 Tim ja Rob Sori Brewing'ust õpetasid Pruulikeskuses kuidas East Coast Pale Ale asemel East cost XPA'd saada. Pruulimise koolitus algas kell 12 esimese Investor IPA lahtinööpimisega. Ja neid sai seal päeva peale veel nii mõnigi nööbitud. 

Lisaks nööpisid neid ka Tim, Rob ja Pruulimiskeskuse Lauri. Eks seepärast see Pale Ale äkki XPA'ks muutus.... :)

laupäev, 10. oktoober 2020

Sour IPA

Jällegi Hanno retsept. Tema on suurem hapu-sõber. Aga et vahepeal oleks põhjust ise ka õlut joomas käia, tuleb seda vahest ka ise tegemas kaasas käia. IPA nagu IPA ikka, aga bakteritega hapuks. :)

laupäev, 11. juuli 2020

Porter

Tegime Hanno retsepti järgi porterit. Korraks oli isegi plaan, et teeme 2 keetu. Aga nagu ikka läks juba esimese keeduga nii kaua aega, et jäime lubatud graafikust drastiliselt maha. Ning Silveri soolaleivale väga väga hiljaks.



pühapäev, 17. november 2019

Viimase aja trendind õllepruulimises

Kuidagi on juhtunud, et mõned klassikalised head õlled on ära kadunud. Tuleb juurde järjest uusi. Ja kõik nad on umbes sellised nagu pildil. Sealt on veel puudu Gose ja mõned muud märksõnad.

 

esmaspäev, 12. november 2018

From Russia with love

Like every fall, one point in time my mom calls with "Hey Martin, we made some apple juice. And there is too much of it. Again, yes I knoiw. Do you want some for what ever you do with it?". I'm like - "Sure mom, what ever makes you happy! (and whisper to myself: aww-yiss!!1!oneone!!1!).

I had actually lent out all my gear. I had been living at places that were not good for brewing or cider fermentations. My colleague Rahel was making wiking-mead for her wedding and I had borrowed some of the gear to her. I actually was kind of glad not to have any of the brewing gear at home, so I would not be tempted. But then came the "excess apple juice" call and I decided to go for it. And so I gathered all my gear from Rahel and different appartement cellars, where it was laying around... And here it is.





After putting all the "cider" (for us, read "juice" for europe") and the oak cask chips into the bucket, we let it stay there for 3 weeks. Pruulmeistrid helped with proper yeast. When the bubbling cooled down - re-racked, cold haze, then to the "christmas tree":

Together with the Christmas tree there comes my first attempt on a blog for a time-lapse and the gorilla-pod.











Now when it came to actual bottling I asked my SO for helping out with labelling. As we were lazy, we picked the shortest name that was not used before. Anya! And for the ones with excess yeast - we named it Banya!

After 8 weeks, the crisp vanilla from the french cask blows the mind. What i am missing is some bubbles. I'd love for it to be stronger. But it is what it is. Welcome to the family (b)Anya!

None of the cider is from Russia, we just love the slavic names :)

kolmapäev, 12. september 2018

Esimene mitte-alkohoolne lähenemine siin

Ükskord ennemuiste helises telefon ja tuli klassikaline sügisene kõne: "Martin, kas sa õunamahla tahad?". Ma väga ei tahtnud, ise ei joo ja laps ka väga ei küsi... Vahest harva...  Aga samas vahest ikka....

Mis sa siis muud teed, kui paned lapsele mahla paki sisse! Kes veel ei kasuta, siis bag-in-box variant on super. Varasem "kuumuta, kaaneta" või "kuumuta, korgi" väga õnnelikuks ei teinud... Kui sa kord selle suurema nõu avasid, oli kindel, et isegi külmas kapis see paari päevaga juba veidi kääris. Ja oma järelkasvule seda kindlasti anda ei soovinud... Aga see va bag-in-box isegi ilma selle box versioonita peab vastu nädalaid soojas toas! Superluks!

neljapäev, 5. oktoober 2017

Siider läheb käärima

Teate, vahest läheb siider käärima... Nagu pahasti... No kääris ja läks äädikaks... Ma ei tea kuidas. Ja ma pidin kõik ära valama... Nuuks :'(




esmaspäev, 23. november 2015

Martin DevClubis ettekandega "Birds and bees and everything I like"


Ühel toredal augustikuu päeval oli mu kirjakastis küsimus: "Kas sa tuleksid palun DevClub'isse õllepruulimisest rääkima?"

Ma läksin. Video sellest on siinsamas üleval.

Slaidid tõstsin SlideShare kontole. Slaidid on peamiselt linkide ning viimase pika jutu jaoks head. Ega seal muud väga olulist kirjas polnud.

Seoses kestva Movember üritusega tuletan meelde, et kõikidel üle 50 meesterahvastel on soovitatav läbida tervisekontroll - varajases faasis avastatud eesnäärmevähk ei ole enamikul kordadel surma põhjustav. Seepärast ka see vuntside värk.

Esimene avalik esinemine. Veidi oli ikka rambipalavikku ning mõned faktid puterdasin ära. Ka võiks alati ladusamalt rääkida. Kokkuvõtvalt tekkis tunne, et tuleks pigem rohkem proovida esineda. Küll siis nendest asjadest üle saab.

Minu suur tänu DevClub korraldajatele Markole ja Stanislavile, et sain võimaluse seal esineda!