pühapäev, 16. mai 2010

Martin: Pruulimine mai 2010

Laupäev oli pikk ja raske. Algas pool seitse hommikul müürikatla alla tule tegemisega. Ning lõppes poolkaksteist õhtul viimase virde käärimapanekuga. Protsessiliselt sai tehtud kõik toimingud, mis ka eelmine kord (eelmine postitus). Suur erinevus oli selles, et seekord pidin kõik asjad üksi tegema.

Teine suur erinevus oli see, et otsustasin proovida ka nö saarlaste jaoks ebatraditsioonilisel meetodil õlut teha (netist leitud retsepti järgi). Järgisin meskimisel üht netist leitud retsepti ja kasutasin pruulimise saidi kalkulaatoreid, et tulemus ikka rohkem retseptikohasem saaks. Tagatipuks mõtlesin proovida uue meetodiga meskitud virde peal kahte erinevat pärmi.

Eelmised korrad olen ikka juba poole seitsme kuni poole kaheksa kandis õhtule saanud. Aga tavapäraste tööde (a) kõrvale veel teise meetodiga (b) meskimine võttis ikkagi a + b aega. Ma ise lootsin et saan kuidagi rohkem kombineerida ja ei võta niipalju aega. Et võibolla maksimaalselt a + b/2.

Kogu selle pika sebimise tulemus oli see, et pooleks ööks oli viies nõus pärm sees. Tavapärast paanitsemist - kas läheb käima või ei lähe, ei jõudnudki kogeda. Õhtuks oli toss nii väljas suurest vee /virrete /nõude jms tassimisest ja ringitõstmisest. Tänaseks hommikuks käisid kõik virded. Osa veidi vähema, osa veidi rohkema hooga. Aga jaanipäevaks peaks õlut jätkuma rohkem kui endatarbeks.

Juhe jooksis kokku see hetk, kui esimene virre, mida läbi keetsin, vajas jahutamist. Mõtlesin pikalt, kuidas ma küll eelmine kord virde maha jahutasin. Lõppeks jõudsin järeldusele, et ju ma ta lihtsalt õue, hange jahtuma tõstsin. Talvel pruulimise mõnu!:) Soojusvahetit ei ole veel muretsenud, kuid nüüd tundsin sellest eriti puudust. Laupäeval oli meil +25C õuepeal ning lihtsalt välja jahtuma tõstmise puhul oleks see virre vist (väikse liialdusega) pühapäeva lõunani jahtunud. Õnneks tuli äial hea mõte, et virre kastruliga basseini tõsta. Ma küll pabistasin hoolega, et äkki läheb mu pool päeva vaaritatud virre seal ümber, aga muu parema võimaluse puudumisel tundus siiski piisavalt adekvaatne plaan. Saigi siis kastrulid basseini tõstetud. Putukate ja muu puru vastu asetasin riide peale. Et kastrul keset basseini ära ei ujuks sidusin veel igaks petteks ankrunööri külge. Vahelduva eduga segades jahtus keskmiselt 2 kraadi minutis.

Edit:
Õlu on veidi aega keldris oodanud. Aga veel ei ole õige aeg:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar