laupäev, 1. oktoober 2011

Martin: Kuidas teha õunamahlast veini?

Kui õunu palju üle jääb ning on neid võimalik mahlaks teha, samas aga mahla liiga palju juba hakkab saama - soovitan mahlast siider või vein teha! Ise õunamahlast vein teha on imelihtne. Vähemalt teoorias. Lühidalt kokkuvõttes peaks see käima nii: võta mahl, lisa suhkur, lisa pärm, anna aega ja joo. Teen ise õunast veini esimest korda ja seepärast on kõik alles teoreetiline. Siidrit ma kunagi juba proovisin.

Ma pole mitu kuud Saaremaale jõudnud, et ise mahla teha ja seega hankisin ma mahla kodule veidi lähemalt. Otsisin internetist ja kuulasin tuttavate kaudu maad. Lõppeks sain interneti kaudu leitud mahla osas hea hinnaga kaubale. Väike hirm oli võõra mahlaga tegelema hakata, kuid ostes nägin, et suhkrusisaldus on umbes sama, mis meie enda Saaremaa mahlal.

Kui tavaliselt on õunamahl kas magus, mage või hapu, siis see konkreetne mahl oli korraga hästi magus ja hästi hapu. Eeldan, et tegemist oli mitme erineva õunasordi seguga. Mahla erikaal paistab pildil. Kõikide mulle teadaolevate näitajate järgi on seda veiniteoks veidi vähe ja seega tuli virret enne kääritamist veidi putitada.

Et viga parandada, keetsin valmis suhkrusiirupi ning lisasin selle kuumana jahedale õunamahlale. Esiteks aitab suhkru lisamine tõsta potentsiaalset alkoholisisaldust (erinevus koduveini ja kodusiidri vahel ongi see, et koduveini tegemisel lisatakse suhkrut ja kodusiidri tegemisel ei lisata suhkrut) ning teiseks tõstab soe suhkrusiirup oluliselt virde temperatuuri. Viimast on vaja selleks, et tavaliselt ei taha pärmid temperatuuridel alla 20 kraadi Celsiuse skaalal piisavalt kiiresti kasvada.
Suhkrusiirupi lisamine 
Erikaal peale siirupi lisamist

Kõikide arvestuste kohaselt ei tohiks sellise erikaalu pealt juhtuda õnnetust, et vein liiga kangeks käib. Kui vein täpselt nulli käib, siis on potentsiaalne kangus ca 10 kraadi.

Kui veini algmaterjal on väga magus ja ise happeid ei sisalda, võib lisada midagi looduslikku nagu pihlakad, arooniad, sõstrad jms. Või kui neid käepärast pole, võib lisada näiteks ka sidrunhapet. Mina kasutasin natuke viimast.

Kui algmaterjal kokku segatud ja pärm lisatud, tuleb anda aega käia.
Vein kääritusnõus. Sama, mis videoklipis

Proovisin ka klipina jäädvustada mulinat, on teine hetkel päris hoos:


Nüüd läheb vähemasti paar nädalat, enne kui selle joogi teemal järgmise postituse saan teha.

1 kommentaar:

  1. panin ka täna täitsa esimest korda elus veini käima, samuti täiesti teadmata õuntest mahl ostetud fb vahendusel. 15l mahla ja 6kg suhkrut ja 8g veinipärmi ja kõik. eks paistab mis tuleb.

    VastaKustuta