neljapäev, 15. märts 2012

kAiFo: kolme kalja test


Käisin ühel päeval Prismast endale leiva- ja õlleteo jaoks maltoosat varumas ning nägin Rakvere maltoosa kõrval vene kirjadega poole liitrist purgikest. Purgi peale oli kirjutatud "концентрат квасного сусла" ehk siis maaletooja oli selle tõlkinud kui, kaljavirde kontsentraat (linnaseekstrakt). Kuigi tean, et venelased oskavad üsna hästi teha elavaid õllesid ja mitte väga ammu Moskvas käies sain proovida lapsepõlvest tuttava maitsega kalja. Kõigest sellest, tekkis minul mõte, et peaks järele proovima. Asja põnevamaks tehes, tuli osta võrdluseks kõrvale veel Nordicu kodukalja pakk ning Pere kalja- ja õllepulber, et siis vaadata, millest kõige parem kali tuleb.


Vene kaljavirde kontsentraat (20 L kalja) - 2.42€
Koostis: rukkijahu, maisijahu, fermenteeritud rukki linnased, fermenteerimata odra linnased
Päritolu: Venemaa
Kogus: 650g
Valmistamine: 5L kalja valmistamiseks tuleb võtta 35-40 kraadine vesi ja lisada 8-10 supilusikat kontsentraati. Lisada 1 kruusitäit suhkrut ja segada hästi. Lõpuks lisada 6-7g presspärmi. Hoida temperatuuril 25-30 kraadi umbes 18-20 tundi.
NB! Pärm tuleb omal juurde osta!

Nordic kodukali (9L kalja) - 1.34€
Koostis: odralinnas, rukkilinnas, vesi, toiduvärv (e150), humalaekstrakt, happesuse regulaator (e524), säilitusaine (e202). Pärm.
Päritolu: Soome
Kogus: 105g
Valmistamine: 2,5-3L kalja valmistamiseks tuleb võtta 40 kraadine vesi ja lisada 1 pakk kontsentraati. Lisada 2dl suhkrut ja segada hästi. Lõpuks lisada üks pakk kaasas olevat pärmi. Jätta kali lahtiselt käima 24 tunniks.
Nordicu kalja karp sisaldab 3 pakki kontsentraati ja 3 pakki pärmi.

Pere kalja- ja õllepulber (6-8L kalja/õlut)
Koostis: jahvatatud rukkikuivik, rukkilinnasejahu, jahvatatud humal, kuivpärm.
Päritolu: Eesti
Kogus: 400g (pulber)
Valmistamine: 6-8L kalja/õlle valmistamiseks tuleb võtta keedetud 30 kraadine vesi ja lisada kalja- ja õllepulber. Lisada 200-300g suhkrut ja segada hästi. Pärmi eraldi lisama ei pea, see on juba juba pulbri sees. Hoida toa temperatuuril 12-24 tundi. Õllekangus saavutatakse pikema käärimisajaga.

Võtsin kolm 5L veekanistrit ning hakkasin nendesse soovitatud koguseid erinevaid aineid kokku segama. Esimesena võtsin ette Pere toodetud kalja- ja õllepulbri. Lisasin vee ja suhkru. Kogu kanistris olev segu ei omanud absoluutselt mitte mingisuguseid kaubandusliku välimuse jooni. Teisena võtsin ette Nordicu kodukalja karbi. Ehkki kanister oli 5L ja ühest kontsentraadi pakikesest lubati vaid kuni 3L kalja, siis otsustasin lisada sinna 2 pakki kontsentraati, 200g suhkrut ning pärmi otsustasin lisada vaid ühe paki ja jätta teine pakk Vene kalja kontsentraadi jaoks. Kolmandaks ehk viimaseks jäi Vene kalja kontsentraat, mida ma paning vist natukene rohkem, kui õpetuses olnud 10 lusikat, aga sellest polnud lugu, sest silma järgi kasutasin ära vaid umbes ¼ purgisisust. Lisasin juurde 200g suhkrut ja Nordicu komplektist üle jäänud paki pärmi. Kõik nõus viisin vannituppa ja asetasin vanni. Seal on temperatuur natukene kõrgem ja ei ole karta seda, kui mõni nendest üllitistest üle ääre käima hakkab.

Kalja käima panemisest on möödas umbes 21 tundi. All oleval pildil on vasakult paremale järjekorras Vene, Nordicu ja Pere kali. Kaubandusliku välimuse on saavutanud nii Vene kui Nordicu kali. Pere kali on  pehmelt öeldes vedela seedimisjääkide värvi. Lõhna poolest on täitsa enam vähem, meenutab hapukat kalja, aga maitse on kohutav. Seda on lausa raske kirjeldada, sest tegemist oleks justkui lihtsalt hapu veega. Peale ühe väikese lonksu rohkem ei julgenud proovida, kes teab äkki oleks muidu tagant poolt hakanud veel pruunisegust vett välja pritsima. Sellega on Pere kalja- ja õllepulbri katse läbi, kogu kraam lendab WC-potist alla. Järgmiseks proovin ettevaatlikult Nordicu kalja. Kuigi eelmine maitse oli niivõrd kohutav, siis Nordic tundub selle kõrval väga hea. Peale teist lonksu hakkad tundma, et sellel kaljal on küllaltki "vesine" maitse juures, aga kõlbab sellegi poolest juua. Oleks võiks natukene rohkem mulli soovida. Alkoholist pole seal ilmselt vähimatki haisu, sest eile ja täna hüdromeetriga mõõdetud tulemus on täpselt samad. Igatahes, antud jooks läheb pudelisse ja külmkappi. On aeg võtta risk ja proovida viimast ehk siis Vene kalja. Ei pea pettuma. Maitse on kolmest kaljast kõige parem, piisavalt gaseeritud, kuigi võiks isegi natukene rohkem olla ja maitse on väga sarnane sellele, mida sain viimati Moskvas käies proovida. Läheb seegi pudelisse ja külma.


Kokkuvõtteks võib öelda, et kui soovid teha ise head kalja, siis julgelt soovitan Prismas müüdavat Vene kaljavirde kontsentraati või siis Nordicu kodukalja. Viimase puhul paneksin 5L nõusse kolm pakki kontsentraati kahe paki asemel ja säästaksin pärmi mõneks muuks otstarbeks või siis ostaksin nii Vene kaljavirde ja Nordicu kodukalja ning teeksin hoopis 25L kalja. Selle koguse kalja tegemise jaoks peaksin ma kokku välja käima 3,76€ pluss veidi üle euro suhkrukoti eest. Eks igaüks oskab siit juba ise välja arvutada ühe liitri hinna.

NB! Nagu kääritamise teel saadud jookidega ikka, siis mida kauem soojas lasta kaljal käärida, seda rohkem sinna alkoholikraade sisse pressib.

12 kommentaari:

  1. Kalja just teinud ei ole,kükk aga jäi sünnipaevast 25 liitrit õlut käima.Kaeme,mis tast jaanilaupäevaks saanud on!

    VastaKustuta
  2. Üksvahe kasutasin üsna tihti Nordicu kontsentraati ja sain päris hea tulemuse: panin ka viieliitrise potsiku peale kaks pakki, kui õigesti mäletan, neli-viis supilusikatäit kuhjaga suhkrut. Lasin käärida üsna soojas kohas - kõva 25 kraadi juures. Oluline on see, et pärast kääritamist ei hakataks kohe jooma, siis on asjal päris kohutav maitse. Kui kali on käärinud u 24 tundi ja lõhn tundub õige, pane ta pudelisse, keera õhukindlalt kinni ja vii jahedasse järelvalmima. Mõnikord saab päevaga valmis, parem on paar päeva hoida. Minul sattus vist paras temperatuur ja pärm kääris veel natuke edasi, nii et lõpuks tuli pudelitest kõva rõhuga tume, väga vahva maitsega ja tugeva vahuga jook. Kraade oli vist ka omajagu, igatahes väga lõbusaks tegi:)

    VastaKustuta
  3. Soovin siinkohal tõstatada küsimuse: Mis eristab kalja ja õlut?

    Sest kui kali on pruulitud linnastest (no hetkel maltoosast), kena tume, on kenasti mullitamas ja korraliku vahunga ning lõppeks ka rõõmsaks teeb, siis minu arusaama kohaselt on tegemist õllega. Lihtsalt rukkiõllega siis seekord :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuleb vist nõustuda, ju oli süütust kaljast kaval õlu saanud:) Ma vaatasin, et mingil õlleleival, mida poes müüakse, oli ka kaks retsepti peal, samast asjast pidi saama nii kalja kui õlle - õlle jaoks lihtsalt rohkem pärmi vist ja kauem seista lasta.

      Kustuta
  4. Soovitan osta eestis toodetud rukkilinnase ekstrakti. Antud toodet toodab Malt OÜ Sangastes. Sellest saab sarnaselt vene retseptiga väga head kodukalja teha

    VastaKustuta
  5. Otsisin Prismast antud kaljakontsentraati, aga seal seda ei olnud. Oli hoopis Maadlexi 200g purk, mille sisu on samuti Venemaalt. Koostisosad on igatahes samad.
    Ei tea kas tegu on sama kontsentraadiga?

    VastaKustuta
  6. Artikkel on kirja pandud 2012 keskel. Eks kauplused vahetavad oma sortimenti aeg-ajalt ja kõike täpselt samasugust ei pruugi leida. Teisalt võib ka tegemist olla tootjapoolse brändi ja disainimuudatusega ning toode võib sama olla. Mine võta kinni. Aga igatahes oleks tore teada saada, mis sest kaljast sai!

    VastaKustuta
  7. Ostsin möödunud nädalal Tartu Annelinna Prismast just eelpool mainitud toodet ehk siis Maadlexi 200 gr. kaljavirde kontsentraadi (linnaseekstrakt). Lasin kääritada kolm päeva ja tulemus nagu õlut jooks. Seda kõigest 0.79€ ja 6 liitrit jooki. Lisaks pärmi, mis maksab ju veelgi vähem (25-30 eurosenti). Hüva rüübet ja palavat suve jätku koos päikesega soovides:)

    VastaKustuta
  8. Kolm päeva käärimist teeb kaljast ikka juba varajase õlle. Proovi kalja näiteks ca 24h peale käärimise alustamist. Tavaliselt on siis juba maitse hea (vahest vajab pool päeva juurde) ning pane külma ära -- siis lõppeb käärimine ära.

    VastaKustuta
  9. Tegelikult ma soovisingi linnaseektraktist odavalt lahjat õlut saada, sest siis jääb raha ka muudeks väljaminekuteks. Külmikust hea võtta ja randa kaasa võtta. Ka autoroolis hea enesetunne ja ehk midagi ikka politseile puhun.:))) . Joon korraga ikka liitri sisse. Hetkel teen maltoosaga sama (hind ikka 4.69€) ja kääritan seda vähemalt kolm päeva koos pärmiga. Randa kaasa ja päikest võtma.:)

    VastaKustuta
  10. Varsti kaljahooaeg jälle käes:) Mina kasutan nüüd ka seda Maadlexi kontsentraati, alguses tundus harjumatu, aga kali saab sellest ka päris-päris hea. Teen üsna täpselt nii nagu purgi peal kirjas: pool purki kontsentraati 3 liitri vee peale, klaas ja kolmandik suhkrut, kääritamiseks piisab 24 tunnist soojal toatemperatuuril (nojah, kui ikka kalja tahab saada, mitte õlut), teinekord teen pärast pudelisse ümbervalamist pudelid veel korraks lahti, et käärimine edasi käiks. Pudelid lasen veel natuke aega soojas olla, et vurts sisse tuleks, nii pool päeva, ja siis külma. Külmas seisab ka poole päeva või umbes nii ja valmis, kuid paari päeva pärast on parem. Ainuke häda jah, et poeõlled ei taha pärast seda enam hästi libiseda, kui tihemini kalja tegema hakkasin, tunduvad kuidagi maitsetud, ainult kõvemate kraadide pärast ei taha neid kah larpida. Kena hooaja algust!:)

    VastaKustuta
  11. Kiidan ka seda väikeses purgis (Maadlexi?) kontsentraati.
    Suhkrut panin täpselt poole vähem, kui retseptis kirjas, sest liiga magus mulle ei meeldi.
    Lasin käärida 18 tundi ning seejärel panin pudelisse ja külma. Alguses oli veidi liiga magus, 3 päevaga külmikus muutus väga heaks ja maitse kuivemaks ning tuli vurtsu juurde.

    VastaKustuta