neljapäev, 15. september 2011

kAiFo: Kingitus kõige nõrgemale

Paar päeva tagasi sain kaua oodatud paki Ungarist. Et kõik ausalt ära rääkida, siis peaks minema mõni kuu ajas tagasi. Nimel juulikuus, kui mul oli puhkus, plaanisime minna sõpradega Euroopasse roadtripile. Mõned nädalad enne seda juhtusin ma lugema Eesti Ekspressist artiklit Anti Antikist, sepast ja veinimeistrist Ungarist. Ei pidanud paljuks saata talle kiri ja küsida, kas nad on ka huvitatud külaliste vastuvõtmisest. Positiivne vastus tuli üsna ruttu. Kuigi algupäraselt pidime minema sinna kolmeks päevaks, siis lõpuks olime seal veidi üle nädala. Vot nii-nii meeldis. Ei olnud midagi paremad ja lõõgastavamat, kui tutvuda kohaliku eluoluga, süüa kohalikku toitu, vedeleda puu varjus võrkkiiges ja juua suurepärast kohalikku veini. Ei saa salata, et need veinid on tehtud parimatest mäenõlvadel kasvavatest viinamarjadest. Kui arvate, et ma liialdan, siis möödunud nädalal võidetule kolmele kuldmedalile on Antil ette näidata nii mõnigi muu auhind.

Nii, aga vaatame nüüd, mis väike pakike sisaldas. Nagu näha, siis on seal hunnik veinikorke, üks pulbirga kotike nimega Drifine 20g, kaks Actimeli pudelit, millest ühes on toit Uvavital ja teises pärm Uvaferm 228. Kõik peale veinikorkide tundub huvitav, kas pole? Ega ma ise ka päris täpselt ei tea, mis need täpselt on ja kuidas kasutada! Aga ma püüan mõne sõnaga siis seletada.


Drifine - pulbrilisel kujul olev selitaja, mis on tehtud kala õhupõiest jms. Selle selitaja eelis on kiire tulemus. Ma pakun, et antud juhul kasutatakse lisaks ka veini filtreerimist. Õigetel (loe: madalatel) temperatuuridel selitab veini umbes 30 minutiga, teisi selitajaid kasutades peab ootama 2-7 päeva. Kasutamine 1-4grammi iga 100 liitri kohta.

Veinipärm Uvaferm 228 - väga hea temperatuuri taluvusega pärm 13C-25C. Parima tulemuse peaks saama veinikääritamisel temperatuuridel 15-18C. Pärm alustab kiirelt ning lõpetab rahuliku ja kontrollitud kääritamise. Selle pärmi puhul on käärimisprotsessis soovimatute kõrvalsaaduste tekkimise tõenäosus väga madal. Kasutamine 20-40grammi 100 liitri kohta.

Toitesool Uvavital - lisatakse kääritamise protsessis mitmel korral. Kasutamise 20-40grammi 100 liitri kohta.

Praeguseks ongi kõik, kohtume juba järgmiste tegemiste ajal, kus püüan jätkuvalt enda katsetamised siia ilusasti kirja panna.

2 kommentaari:

  1. Teie kui joogispetsialist, äkki oskate ütelda, kuidas pudeldada kodutehtud kalja, et püsiks kusagil pool aastat?

    VastaKustuta
  2. Tervised!
    Kalja tegemisest kirjutas Kaido ühe artikli.

    Aga kuidas püsiks... No ei tohi külmkapi juures liiga tihti käia - äkki siis püsib :)

    Minu omatehtud õlled on maksimaalselt 9 kuu pärast (külmkapis hoituna) veel kenasti kõlbulikud olnud. Aga tavaliselt saab ikka enne otsa. Mingit eraldi nippi tegemise kohapealt ei oska küll kohe välja tuua. Pigem ikka stabiilsel temperatuuril hoidmine on tähtis.

    VastaKustuta