teisipäev, 2. november 2010

Martin: Aastalõpu ölle(de) tegemine

Kevadise pruuli Klassika lõi kõvasti laineid nii kodus kui ka pruulimise võistlusel. See on siiani minu pruulimiste ajaloo jooksul ka kõige joodavam õlu meie Salme (Saaremaa) kodus. Oli fakt, et Klassika tuleb ka seekord. Klassikalise retsepti järgi ja klassikaliste komponentidega Klassika. Kääritatud klassikalises puutõrres ja loodetavasti peale käärimist ka klassikaliselt hea maitsega.

Minu pruulimise traditsioon on siiani ettenäinud, et kui õlut teen, teen kohe mitu erinevat korraga. Peale kõige klassikalisema Saaremaa koduõlle otsustasin seekord proovida teha ühe lihtsa ale tüüpi õlle, ühe lahja laagri ja proovida kätt oma esimese nisuõllega.

Tagantjärele tarkust jätkub mul endale palju. Teadsin 3-5 nädalat varem, mis ajal ma Salmele õlut tegema lähen. Täpsemad variantsioonid, mida proovida pruulida, said aga välja mõeldud 2 päeva ennem Saaremaale sõitmist. Mis ma siis õppisin....
Esimene tarkusetera: Kui sa plaanid teha õlut, võta aega vähemalt nädal ennem õlle tegemist ja mõtle korralikult läbi, mida sa teha tahad. Vastavalt sellele ka hangi vajalikud komponendid ja nõud.
Teine tarkusetera: Räägi müüjaga asjad läbi pigem detailsemalt, kui pealiskaudsemalt ning kontolli, mida sa ostad. Kui mõni asi on varem olnud ühtemoodi, võib sama asi seekord olla teistmoodi.
Kolmas tarkusetera: Räägi inimestega üldiselt (mitte ainult müüjatega). Vahest on lihtsaimad ja parimad lahendused lähemal, kui sa oskad arvata.

kolm virret kõrvuti
Klassika pruulimisest olen ma juba juttu teinud ja seda uuesti ette ei võta. Ääremärkusena mainin, et meskima hakkamise asemel pidin varastel hommikutundidel hoopiski veskit otsima hakkama. Huvipärast mõõtsin Klassika erikaalu näidu ennem käärimist - 1054. Eripruuli tegemisel järgisin eelmise aasta taktikat ning siin samuti midagi ei muutunud. Erikaalu näit sai kirja vist ainult ämbri peale ja lisan selle siia, kui kohtun taas oma armsate ämbritega.

Nisuõlle täpse retsepti leidsin alles tegemise päeva ennelõunal. Linnased läksid kasutusele suhtega 1 osa nisulinnast, 3 osa pilsner linnast ja pool osa karamelllinnast. Meskisin tund aega 67 kraadi juures ja siis keetsin teise samapalju. Humalast kasutasin maitseks Amarillot ning aroomiks Hallertau ja Cascade. Esialgne erikaal 1050. Retseptijärgi pidi tulema 1048 ja võiks kukkuda kuni 1012'ni. Kasutasin Safbrew S-33 pärmi, kuigi oleks võinud WB-06 varianti kasutada. Kui nisuõlu valmis sai, oli kell juba ääretult palju ja planeeritud laagri tegemiseks polnud ma võimeline isegi retsepti otsima.


Teiseks uueks pruuliks mõtlesin proovida teha midagi pilsneri laadset. Pilsneri võtsin ette, kuna leidsin majas ruumi, kus on konstantselt 14 kraadi C. Paar kraadi võiks ju vähem olla, aga loodan vaikselt, et äkki talve tulekuga kukubki veidi.
Linnastest oli selle jaoks lisaks kodumaistele veel Carapils nimelised linnased. Meskimise plaani tuletasin hommikusöögi kõrvale retsepte uurides. Jäi 55C - 10min, 67C - 60min, 76C - 10min. Planeeritud 35L kastrul oli hõivatud ning kasutasin ca 60L nõud. Selles nõus oli puupliidil temperatuuri hoidmine vägagi raskendatud. Seetõttu sain ma 76C -10min tehtud varem, kui 67C - 60min lõpule jõudis. Põhihumalaks Hallertau, aroomiks peamiselt Saaz ja lõpetuseks pisike Amarillo. Mõrudus võiks jääda IBU42. Esialgne erikaal jäi 1050. Pärmiks planeerisin Saflager W34/70. Sellest hetkest, kui meskimine ja humala sissekeetmine lõppesid jäi praamipeale sõitmise alustamiseni napp 35 minutit. Õnneks olin ma keeranud endale jahuti. Tänu jahutile sai virre kiiresti õigele temperatuurile ja me siiski ei jäänud bronniga praamist maha.

2 kommentaari:

  1. Vaatan, ei ole sinust mööda läinud see kirjatsura pisik. Võid siis ju ometigi Õllepruulija laulu kõrvale omaenda Õllepruulimise Õpiku kirjutada :)

    VastaKustuta
  2. Vara veel. Pean veel harjutama, nii 30 aastat, siis võibolla:)

    VastaKustuta