kolmapäev, 9. veebruar 2011

Martin: Katsetus konservist korralikku jooki saada

Jaanuaris tuli mulle tugev pruulimisvajadus peale. Ma pole ju juba mitu kuud midagi uut hakkama pannud. Lisaks käivad sõbrad ka tihedalt külas ehk varud vähenevad siiani päris heas tempos.

Aiasaadustega on meil teadaolevalt talvel nadi ja 100% mahetoodangut teha võimalik ei ole. Sellest ka mõte proovida konservist siidrit teha.

Tegemine iseenesest on väga lihtne. Tuleb sattuda poodi, kus sarnast konservi müüakse ja see ära osta. Konserviga kaasas on antud konservile sobiv pärm ja pisike õpetus, mida täpselt ette võtta, et konservist moodustuks siider või õlu (sõltuvalt mis konserv kätte juhtus).

  1. Vala konserv potti
  2. Lisa 22L vett
  3. Lisa 1kg suhkrut
  4. Lisa kaasasolev pärm
  5. Lase nädal õhulukuga käärida
  6. Lase nädal külmas laagerduda
  7. Villi pudelitesse või vinkusse
    • Pudelitesse lisa veidi suhkrut /vinkusse lisa rohkem suhtkrut
    • Sulge õhukindlalt
  8. Oota kuu aega
  9. Tarbi
Ma olen hetkel punkti 8 alguses ja veel midagi väga põhjapanevat ei oska öelda. Mõned huvitavad faktid siiski:

  • Konservi sisu maitseb nagu (tuubis olnud) marmelaad Kosmos(c)  nõukaajal;
  • Käärimine käis täpselt nädala, nagu manuaal ütles;
  • Siidrialge on enne mulli sisseajamist väga vesise ja iseloomutu maitsega. Peab lootma, et ta maitseomadused seistes paranevad;
  • Siidrialge oli enne pudeldamist densimeetri mõõtude järgi kogunud juba 4,8 kraadi kangust.
Punktis 7 sain villitud ajutise tulemuse täpselt niipaljudesse pudelitesse nagu pildil paistab.Hetkel käib kõige raskem aeg. Tahaks ju juba teada saada, et kas saab asja või juhtub nii, nagu Tarmo Iiri ale'iga. Aga kahjuks pean veel pikalt ootama (vähemalt kolm nädalat).

Kui keegi on veel sarnaseid konserve katsetanud võib alati teada anda. Heameelega arutaks mõnda neist katestustest degusteerides detailide üle.

    4 kommentaari:

    1. kuidas see välja tuli? kas käis väga kuivaks

      VastaKustuta
    2. Sessi aeg, ei piilunud kohe siia. Vabandused viivituse pärast.
      Selle kohta on järgmine postitus blogis :)

      VastaKustuta
    3. Muretsesin endal ka selle purgi, sinu õpetuses kirjas, et peale käärimist lasid laagerduda nädala ja siis alles villisid, kaasas olnud õpetuses seda nagu polnud, muudab see midagi?
      Teine küsimus, et palju pudelitesse suhkurt lisada, sama palju nagu õlle puhul?

      VastaKustuta
    4. Pikem laagerdumine aitab lenduvatel osakestel põhja settida ning pudelisse tekib vähem sadet. Aga sadet tekib nii ehk naa, kuna gaaseerimiseks tuleb asi uuesti käima ajada. Lihtsalt küsimus on selles, et palju sellest pudelisse lasta.

      Suhkruga-mulliga tundub laias laastus nii:
      1) 0,5tl - nagu Aura vms vähe karboniseeritud vesi
      2) 1,0tl - nagu Tartu Limonaad
      3) 2,0 ja rohkem - võib saada vahuveini /Bonaqua tüüpi agressiivse mulliga joogi. NB! Võib kõik vastu vahtimist lennata avamisel :)

      VastaKustuta