kolmapäev, 9. märts 2011

Martin: Konservist tekib joodav jook kergelt

Kirjutasin veidi aega tagasi sellest, et katsetan konservist korralikku jooki saada. Ja pean ütlema, et minu suureks üllatuseks saabki kena joogi. Ei midagi liiga erilist, aga joogi tegemiseks kulutatud aeg, raha ning vaev pöördvõrdelises suhtes joogi kvaliteediga on ikkagi päris muljetavaldav. Tundub nagu konservivennad teavad, mida nad teevad.

Kui pudelitesse ringivillimisel polnud siidrialgel ei nägu ega tegu, siis nädal enne manuaali järgset valmimist (kolm nädalat peale laagerdumise algushetke) oli jook täiesti arvestatav. Olid olemas nii nägu kui ka tegu.

Antud pilt ei pruugi kõige paremini edasi anda joogi nägu ega tegu, seepärast proovingi lahtikirjutada mõtted mis tekkisid konservijooki tehes ja hiljem degusteerides.




Näost.
  • Väljanägemine on kena, sest jook on väga selge ja läbipaistev. Läbipaistvuse osas meenutab see 2010 kevadpruuli paari õlle sorti. Ka need settisid väga kenasti ära ja muutusid klaariks.
  • Värvust kirjeldab minumeelest kõige paremini "keskmisest tumedam kuldne" värvus. Kuigi see pilt seda edasi anda ei suuda, siis tegelikult paistab asi läbi.
  • Veidikene on pudelis pärmi, mis oli siidrialge sees ümbervillimisel, kuid on nüüdpõhja vajunud. Pärm on peale 3 nädalat laagerdumist korralikult põhja vajunud ning maitseomadustes tunda ei ole (minu jaoks). Joomiseks klaasi ringi villides tuleb olla veidi ettevaatlik, muidu viskab nõrga hägususe ning pärmimaitse joogile juurde.
  • Maitses on endiselt veidi tunda seda nö "Kosmos" marmelaadi maitset. Eesti õuna süües seda maitset pole varem tundnud. Samuti ei ole ka sarnast nüanssi siidril, mille jaoks tarvilik mahl sai  ise õuntest tehtud. Tundub mingi välismaa lisa...
  • Veidi on siiski järelmaitses toda ümbervillimise kirjeldatud vesist maitset tunda. Õnneks on see minimaalne. Tõenäoliselt tingitud sellest, et lahjendasin konservi kogemata esimese hooga "23 liitri veega", mitte "23 liitrit vedelikku (koos konserviga) kokku".

Teost.
  • Tegutseb su klaasis isegi peale 20 minutit ootamist. Kui on lugemata artikkel siidrist ja mullist, siis klõpsa. Ma ei salli ilma mullita siidrit ning selles on mulli päris kenasti.
  • Tegu oli iseenesest imelihtne.
  • Võib rahulikult mõõdukates kogustes nautida. Ei tekita liigset joovet ja on seega kõvasti rohkem nauditav, kui mu viimase aasta mahlast tehtud siider. Too ei sobi (näit. peale trenni) keelekasteks nii hästi, sest peale esimest pudelit on keel pehme.
Kaks pisikest ja minu jaoks mõjuvat argumeti siia otsa ka veel- olgugi, et tegemist on konserviga:
1) Sa oled selle asja nö ise teinud ja isegi selle lühendatud (vs õunast alates teo) protsessi läbimine on superlahe. Pärast tunned, et sa võid teha ka kõike muud sarnast. Ja siis võibolla teedki. Hea jookide kääritamise teemasse sisenemise toode. Ma arvan, et see on ainult hea, kui inimesed proovivad asju ise teha; satuvad sellest vaimustusse ja tahavad teadmisi juurde (ning siirduvad pikapeale Tartu mikrobioloogia fakulteeti, sest see on ainus koht, kus töötab keegi (J.R.?), kes teab, kuidas need pärmid siiski tegelikult töötavad).
2) Guugel ütleb, et Ecusson (esimene levinud nö "päris siider", mis hetkel pähe tuli) maksab "Ecusson Cuvee Speciale Brut 5% 75cl. Hind: 3.63€", mis teeb liitri hinnaks 4,84€ (vanasti 75,73 EEK). Mina arvestasin ilma kääritamisnõu ostmise, gaasi (vee kuumutamine) ja vee kuluta oma joogi liitri hinnaks ca 0,8€ (12,5 EEK). Kindlasti ei ole mu konservisiider nii hea kui Normandia kuiv õunasiider, aga 6 korda halvem kindlasti ei ole. Võibolla kõigerohkem 2 kuni 2,5 korda.


Muudetud +1 nädal peale kirjutamist: Ei ole aru saada, et jook oleks peale kolme nädalat laagerdumist enam muutunud. Eelmine jutt on kirjutatud degusteerides jooki kolm nädalat peale laagerdumist. Tundub et kolme nädala laagerumise tulemus klaaspudelites on sama, mis  nelja nädala tulemus.

PS. Minu koduste jookide blogi lugedes ei saa sa nii pea teada, kuidas ehitada endale destilleerimise aparaat, sest antud tegevus on illegaalne ning siidrist tehtud Calvados'e sarnane jook, ei ole enne tammevaadis laagerdumist päris see, mis võiks (peaks). Kui sul on ideid, kuidas leida odavalt tammevaate, jäta kommentaar...

    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar