neljapäev, 27. juuni 2013

Martin: Tõmmu kaunitar Eve

Varasemalt kirjutasin õlle peale lühendeid linnase ja humalasortidest, lisades juurde numbreid laagerduspäevade ning käärimiseks vajaliku lisasuhkru kogustega. Üks hetk meenutasid need keerulisi ja ohtlikke keemilisi ühendeid ning et saada külmkappi avades kiiresti selgusele, mis õllega on tegemist, alustasin veidi tagasi nende nimetamist võimalikult lühikeste, ent meeldejäävate nimedega.

Sedakorda on valmis saanud Eve nimeline õlu. Esimest korda ei ole tegemist laagrikarva heleda õllega. Vastu valgust vaadates hindan õllede värvi hindamise skaalal numbriks 25 või 26. Ilus punakas toon on sellel tumedusel juures. Värv meeldib mulle VÄGA. Siiani on vist rekord tumedus napilt alla 20, nii et erineb juba väljanägemise järgi kõvasti minu "klassika"st.

reede, 21. juuni 2013

Põnev õlu

Minuni jõudis tänu headele inimestele kõrval pildil olev õlu. Pealkirjaks Eestimaine käsitööõlu ja suuremalt tellija(?) nimi. Väga pisikeses kirjas on juurde mainitud "Metsamees OÜ, Norbby küla, Vormis vald".

Mul on selle õllega seoses ainult ühel teemal küsimusi - kus te olete siiani olnud? Ja kus kaudu teie õlut veel saab (osta?)?

Kui proovida viimast Google kaudu leida, siis küla otsides pakutakse tulemusi vaid Norrby küla kohta (sildil pisike typo). kA firma ise on ka hästi peidetud - kõik viited otsingus on pigem Lõuna-Eestisse, kui Lääne-Eestisse.

Ma ei ole ammu midagi nii head ei saanud ega teha suutnud. Minu maitsemeeli on tabatud väga täpselt.  Nii et kõik vihjed, mis aitavad leida tegija ning teada saada, kuidas sellist õlut veel leiab - on väga teretulnud.

Ka lisan ma hea meelega siinsele postitusele õllemeistri kontaktid, kui keegi peale sildil oleva ettevõtte soovib ka oma tellimuse(d) teha.

neljapäev, 13. juuni 2013

Estonian beers in Tallinn

I was recently asked to write a short piece about Estonian beers for the speakers of an international conference called GeekOut our company organizes. It is not about my own brewing, but as this info might be relevant to some others visiting Tallinn and wanting to have a small (really subjective) view about the beer here, so I am adding it to my blog (unmodified).
---

The Estonian beer market is one of the few in Europe to be showing healthy annual growth. Unfortunately, this hasn't been reflected in a microbrewery boom. The three largest Estonian breweries account for 90%+ of beer consumption. Most of the mass production beers are Lager type beers with the colour and taste varying just a little. Most of them have a little less hops and more body, if compared to the Czech Lager classics like Pilsner Urquell and Staropramen. The most widespread are Originaal from Saku (blue label with white letters) and Premium from A le Coq (white and red label) factory. These are the signs that hang before most of the local pubs.