neljapäev, 8. september 2011

kAiFo: Rabarber ja veinitegu sai lõpule viidud

21.august. Rabarberivein näeb ilus roosa. Mulksumine on jäänud sisuliselt seisma. Korgin punni maha ja mõõdan ära, kuidas on. Hüdromeetri järgi on näha, et vein on ilusasti lõpuni käärinud, sest mõõtmistulemused näidavad klaasist pulgal -8 ühikut. Kui nüüd välja arvutada, siis veinikanguseks saan mina ca 11,5 kraadi. Võrdlen antud tulemust veinikanguse mõõdikuga, viimane näitab 12.
Maitse on hapu, mulle meeldib. Kallan veini ämbrisse, et käärimise tagajärjel tekkinud jäägid pudelist välja pesta. Kõhklemata valan käärimisepeataja kotikese sisu ämbrisse, mille järel tuleb kuuldavale korralik susin, umbes nii nagu vitamiini või lahustuvat asperiini lahustaks klaasis vees. Valan ühest nõust teise, et süsihappegaas välja saada. See järel lisan pudelisse selitaja (ränihape) kotikese, mille peale kadus ilus roosa värv, vein muutus selliseks kollakaks-beeziks. Järgmisel päeval tuli lisada ka teise kotikese sisu, milleks on kitosaan. Peale nädalat seismist, pidi vein muutuma läbipaistvaks. Minul aga see ei õnnestunud. Kohe tekkis mõte, et äkki oli jäänud süsihappegaas sisse. Loksutasin veel korralikult ning jätsin veel üheks nädalaks seisma.
08.september. Vein on nüüd peale korralikku loksutamist ja pisut üle nädala aja seismist muutunud kauaoodatult läbipaistvaks. On aeg üle pikkade aastate taas tehtud vein pudeldada. Enne seda valan veini selitaja sette pealt ära ämbrisse, et lisada mõned grammid maitseomaduste parandamiseks pisut suhkrut. Ja nii saigi korgi alla pandud 13 pudelit rabarberi veini.

PS. Kui järgmise aasta kevadel peaks uueks rabarberiveini tegemiseks minema, siis lisan umbes ühe liitri jagu punase peedi mahla hulka ehk siis ilus roosa värv säilib. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar