neljapäev, 20. jaanuar 2011

Martin: Hea siider valmiski kaua

Lõpetasin siidrite tegemise kohta käiva postituse lõiguga: "Kuniks nendest ämbritest midagi hea siidri moodi välja pole tulnud, ei tasu minu juttu väga püha tõena arvestada. See on ainult teoreeriline siidritegemine ja võibolla sain ma asjadest valesti aru. Kui midagi välja ka tuleb, eks ma kriban siia juurde. Aga nagu pealkiri ütleb: hea siider valmib kaua.".
Kiirelt, etteruttavalt ja kokkuvõtvalt: Kaua tehtud kaunikene!

kolmapäev, 19. jaanuar 2011

Martin: Sügisesed joogid on valmis proovimiseks

Patuga pooleks tunnistan, et olen selle postituse tegemist edasi lükanud halva vabandusega. Ma suutsin sügisel peale viimaseid mõõtmisi oma hüdromeetri ja mensuuri panna niiviisi vasakule, et neid ei ole olnud enam võimalik leida. Vabandasin endale tulemuste kirjapanekut sellega, et pole ju võimalik tulemusi ilma mõõtmata kirjeldada. Aga ma eksisin! Nüüd, kui ma  muretsesin endale uue hüdromeetri, jõudsin ma järeldusele, et see relv ei aita mind seekord kuigi palju.

laupäev, 13. november 2010

Martin: Varustus

Teen pisikese galerii varustusest, mis siiani kogunenud on.

Keerasin omale vasktorust jahuti. Kohe esimesel korral, kui kasutasin, tundsin headmeelt sellest investeeringust.Kasutasin 8mm paksust toru.Väga täpselt aega ei võtnud, aga umbkaudu 20 minutit läks, et 30 liitrit virret 100 kraadi C pealt 21 peale jahutada. Samuti on selliseid kenasid emailpangesid kasutusel mitu. Ülemise triibu peal on täpselt 10L.

teisipäev, 2. november 2010

Martin: Aastalõpu ölle(de) tegemine

Kevadise pruuli Klassika lõi kõvasti laineid nii kodus kui ka pruulimise võistlusel. See on siiani minu pruulimiste ajaloo jooksul ka kõige joodavam õlu meie Salme (Saaremaa) kodus. Oli fakt, et Klassika tuleb ka seekord. Klassikalise retsepti järgi ja klassikaliste komponentidega Klassika. Kääritatud klassikalises puutõrres ja loodetavasti peale käärimist ka klassikaliselt hea maitsega.

Minu pruulimise traditsioon on siiani ettenäinud, et kui õlut teen, teen kohe mitu erinevat korraga. Peale kõige klassikalisema Saaremaa koduõlle otsustasin seekord proovida teha ühe lihtsa ale tüüpi õlle, ühe lahja laagri ja proovida kätt oma esimese nisuõllega.

reede, 1. oktoober 2010

Martin: Hea siider valmib kaua


Käisin üks nädalavahe jälle Saaremaal. Kokkuvõte minu nädalavahetusest on lihtne. Kui ma ei viibinud purustaja kõrval, viibisin pressi taga. Kui ma ei viibinud pressi taga, olin ma purustaja kõrval. Teised tublid kaasvõitlejad korjasid ära õunad ja kuumutasid hiljem mahla. Ilma nende abita ei oleks mahla, ega siidrit. Tänan!

Mainin veel siia juurde ära, et minu statistiline protsessimise kiirus on umbkaudu 350L mahla nädalavahetusega.

Teadsin ette, et mahla jätkub piisavalt, et proovida teha siidrit.  Pisike õpetus ka, kuidas ise siidrit teha:
1) Hangi mahl
2) Käärita
4) Laagderda
6) Joo

teisipäev, 14. september 2010

Martin: Mõdu - esimene katsetus

Peamine põhjus, miks see postitus siin blogis ilmub, on see, et Minna kinkis mulle sünnipäevaks raamatud "Kodused rüüped ja napsud" ning "Aromaatne koduvein". Esimesest raamatust sain kinnitust, et minu senised pruulid on kõige klassikalisemad Saaremaa pruulimise tüüpi õlleteod (kui rääkida sordi "Klassika" pruulimise meetodist). Teooriat sai juurde loetud veel mõdu pruulijate netipesast nimega Got Mead, Marc Shapiro mõdu materjalide kogust ning veel ka Tiina Kuuleri koduveini blogist. Teoks vajalikud abivahendid said soetatud pruulimine.ee ja veinivilla.ee kaudu.

pühapäev, 16. mai 2010

Martin: Pruulimine mai 2010

Laupäev oli pikk ja raske. Algas pool seitse hommikul müürikatla alla tule tegemisega. Ning lõppes poolkaksteist õhtul viimase virde käärimapanekuga. Protsessiliselt sai tehtud kõik toimingud, mis ka eelmine kord (eelmine postitus). Suur erinevus oli selles, et seekord pidin kõik asjad üksi tegema.

Teine suur erinevus oli see, et otsustasin proovida ka nö saarlaste jaoks ebatraditsioonilisel meetodil õlut teha (netist leitud retsepti järgi). Järgisin meskimisel üht netist leitud retsepti ja kasutasin pruulimise saidi kalkulaatoreid, et tulemus ikka rohkem retseptikohasem saaks. Tagatipuks mõtlesin proovida uue meetodiga meskitud virde peal kahte erinevat pärmi.

teisipäev, 17. november 2009

Martin: Ölletegu Salmel november 2009

Olles korra juba õlut teinud, hakkas see protsess mulle väga meeldima. Justnimelt see protsess - et teen ise oma pisikeste valgete kätega midagi valmis. Ja mitte lihtsalt! Teen valmis samade meetoditega, kui seda tehti aastasadu (kui mitte tuhandeid) samas kandis. Edit 2010: Rahvasuu räägib, et esimene vasikas läheb ikka aiataha. Ma ise arvasin oma esimesest pruulist täitsa hästi, kuni teise pruuli valmimiseni... Läks aiataha küll:)

Õlletegu algas hommikul väga vara müürikatlas vee keema ajamisega. Kell oli siis veel nii vara, et mina alles puhkasin kohalesõidu väsimust välja. Kell kaheksa aeti mind siiski üles ning tuli asuda tegudele.